Wie kan Vrijmetselaar worden?
Je vraagt je misschien af of ‘zomaar’ iedereen kan lid worden van de vrijmetselarij. Het antwoord is ja, in principe wel.
Vrijmetselaar worden is in theorie mogelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei, zingeving en broederschap. Je hoeft geen bijzondere achtergrond of overtuiging te hebben. Vrijmetselaren zoeken mensen die openstaan voor persoonlijke ontwikkeling, ethische reflectie en een zoektocht naar zingeving. Geloof, afkomst of maatschappelijke positie zijn niet van belang.
Het proces verloopt in Nederland (en internationaal) via een aantal stappen. Hieronder lees je hoe dat meestal gaat:
Zelf interesse tonen
De Vrijmetselarij benadert geen mensen actief met de vraag om lid te worden. Het is gebruikelijk dat je zelf het initiatief neemt. Dat kan bijvoorbeeld door een open avond of informatiebijeenkomst te bezoeken (neem hiervoor contact met ons op). Je kunt ook geïntroduceerd worden door iemand die zelf al vrijmetselaar is.
Kennismaking
Na jouw aanmelding of contactverzoek volgt meestal een kennismakingsperiode. Wij nodigen je uit voor een of meer gesprekken met diverse leden van de loge. Soms kun je ook vrijblijvend deelnemen aan lezingen of ontmoetingen. Dit geeft je de kans om te ontdekken of de vrijmetselarij bij je past, en andersom, de loge om jou wat beter te leren kennen. Dit doen wij ook door middel van het invullen van een vragenlijst. Hierin kun je bijvoorbeeld vragen verwachten als:
Heeft u zich wel eens vragen gesteld over het doel van het leven en zo ja, wat is daarover uw mening?
Wat verwacht u dat de Loge u kan bieden en wat kan de Loge van u verwachten?
Zet u zich in voor uw medemensen en zo ja op welke wijze?
Heeft u affiniteit met religie en/of spiritualiteit?
enz…
Aanvraag lidmaatschap
Als je besluit dat je lid wilt worden, dien je officieel een verzoek tot toetreding in. Dit is een formele stap.
De loge bespreekt vervolgens jouw aanvraag. Vrijmetselarij is geen geheime organisatie, maar wel een besloten gemeenschap. Er wordt dus gekeken of jouw motivatie aansluit bij het karakter van de vrijmetselarij. Daarna volgt een stemming.
Inwijding
Als jouw aanvraag wordt geaccepteerd, vindt de inwijdingsceremonie plaats. Dit is een symbolisch ritueel dat jou opneemt in de gemeenschap van vrijmetselaren (ook wel Broederketen genoemd). Vanaf dat moment ben je Leerling-vrijmetselaar en start je jouw persoonlijke pad!
Je ontwikkelingspad
Binnen de vrijmetselarij doorloop je meerdere graden (leerling, gezel, meester), waarbij je steeds dieper ingaat op vragen over jezelf, je medemens en de wereld.